Како је почело

Пројекат Мулти-мост је покренут 2016. године на фестивалу „Бајке детињства“ који је реализовало удружење „Витсаида“ (Русија) у Новом Саду. Тада је договорено да креативни студији за децу из Русије одрже серијал мултимедијалних радионица на којима ће деца стварати на тему српских народних бајки, а студији из Србије ће одржати низ мултимедијалних радионица на тему руских бајки. Материјал са радионица студији ће уобличити и у виду филма и изложбе дечијих радова презентовати јавности. Ово ће допринети упознавању деце са културом и традицијом братске земље Русије, односно Србије, што ће међу децом у Србији допринети подизању мотивације за изучавање руског језика. Ове мулти-медијалне радионице су и саме по себи одличан начин за учење језика јер док моделую фигуре од пластелина деца са лакоћом памте нове речи на руском.

Снимљени филмови ће бити преведени на оба језика и озвучиће их деца Србије и Русије.

У пројекат су се укључила четири студија из Русије, који су обрадили шест српских бајки и два студија из Србије, обрадивши три руске народне бајке. Изложба радова и презентација пројекта је одржана у Нововобирску у Русији 23. јуна, у Врању 15. септембра, у оквиру фестивала „Златни пуж“ 20. септембра, у Сремским Карловцима 22. септембра, у Београду у оквиру фестивала „Бајке детињства“ 2017. На изложби радова презентацији пројекта у Русији радови деце из Србије су учествовали у виду фотографија и филма. На исти начин су презентовани и радови деце из Русије нашој деци, с тим да су на изложбама и презентацијама у Београду и Сремским Карловцима присуствовала два ментора који у радили са децом из Русије, доневши нашим малишанима поздраве другара издалека.

Током трајања радионица отворена је група на фејсбуку преко које су ментори који учествују у пројекту из Србије и Русије могли да се договарају и преносе једни другима искуства. Заинтересованост деце и успешност реализованог пројекта 2017. подстакла нас је да пројекат наставимо и у 2018. години. За тему овогодишњих радионица одабрали смо руске, односно српске дечије песме за које већ постоји музички аранжман.

Учење језика кроз филм

Након представљања пројекта “Мулти-мост”, ученици Карловачке гимназије су и сами изразили жељу да учествују у пројекту. Ментор у нашем студију Злата Попов, а професор руског језика у Карловачкој гимназији је са својим ученицима 1-4 разреда снимила филм “На часу руског језика”. Филм је снимљен на тему руских народних бајки, техником пиксилације, озвучили су га сами ученици на руском језику, иако им је ово прва година учења језика.

Европска језичка ознака 2019. додељена је пројекту МултиМост

Европску језичку ознаку додељује фондација Темпус у оквиру програма Еразмус+ Европске уније, у сарадњи са Министарством просвете, науке и технолошког развоја, Заводом за унапређење образовања и васпитања, Француским институтом, Гете институтом, Италијанским институтом за културу и Институтом Сервантес.
Европска језичка ознака је признање чији је циљ да истакне и награди иновативне и креативне иницијативе у области наставе и учења језика. Она служи и као подстицај за представљање и ширење резултата ових иницијатива и за промовисање унапређења језичких вештина у широј јавности.
Пројекат МултиМост покренут је 2016. и његови аутори и покретачи су Злата Попов ментор студија ДОМ и Марија Лендова, директорка државне агенције за дистрибуцију филмова по Новосибирској области “Киновидеопрокат”.