II Међународни пројекат «Мулти-Мост. Русија – Србија»

 

Тема овогодишњег Мулти-моста била је песма. Филмови су снимани по мотивима популарних дечијих песама – студији из Србије по руским, а руски студији по српским песмама. Учешће у пројекту узело је 12 студија из обе земље, учествовало је око стотину деце, и направљено је 13 анимираних филмова.

Презентација пројекта одржана је у Новосибирску од 1. до 5. јуна 2018. године, када су и показани филмови. Презентацији су, љубазношћу домаћина из Новосибирска (посебно руководиоца ”Новосибирсквидеопроката” Марије Лендове), присуствовали и чланови три студија из Србије – Марија Вулић из ”ЈАФИЛМ”-а, Нела Ћурчија и Снежана Трајковић из ШАФ Врање, и Злата Попов из студија ДОМ анимације, Сремски Карловци. Гости из Србије одржали неколико радионица деци из Новосибирска и представили своја студија анимације. Одржан је и концерт познатог руског композитора дечијих песама, Сергеја Светлова, затим изложба дечијих радова, округли сто о дечијој анимацији, и, наравно, договорен је наставак пројекта и његово даље ширење и на друге земље.

Пројекат су подржали Министарство културе Новосибирске области и Државна културна организација ”Новосибирсквидеопрокат”.

 

Везе:

http://www.kino-nso.ru

https://www.youtube.com

https://vk.com