Гран при за анимирани филм на “Златном витезу” припао Попов Јакову

Јаков Попов, члан Студија ДОМ, студент прве године одсека анимација и визуелни ефекти Академије уметности у Новом Саду, амбасадор МултиМост феста, добитник је Гран при награде за анимацију на Међународном филмском форуму “Златни витез” за филм “Полуторка”.
Златни витез је данас велики културни покрет који око девизе „За моралне идеале и за уздизање човекове душе“ окупља ствараоце из свих области уметности, пре свега из словенских земаља, али и остатка света. Покровитељи „Златног витеза“ од оснивања до данас су патријарх московски и целе Русије, председник Руске Федерације, почасни председник је глумац Никита Михалков, председник глумац Николај Бурљајев.

Филм је настао као плод дугогодишње сарадње Студија ДОМ и сверуског дечијег конкурса Завиримо у историју заједно. Изради филма је претходио конкурс на нивоу Руске Федерације, поводом 80 година од успостављања такозваног Пута живота којим је људима у блокираном Лењинграду (данашњи Петроград) достављана храна, а такође и евакуисани људи из града.

Инспирација за филм били су дечији радови пристигли из свих крајева Русије на конкурс (преко 17000 радова деце). Филм је снимљен у техници стоп моушн анимације, сценарио је написала Злата Попов, Јаков Попов је режирао филм, док су моделатори и аниматори, осим Јакова, били Смиљана и Растко Попов, монтажу су радили Серјожа и Сара Попов, такође чланови Студија ДОМ.
Напомињемо да је Јаковљев ауторски фила “Александар Невски” прошле године награђен “Златном плакетом” “Златног Витеза”, док је филм “Деца Сави”, такође у Јаковљевој режији 2018. награђен “Бронзаним витезом” (прва награда у дечијој категорији фестивала “Златни витез”).

.