Анимирај се! – почела реализација пројекта

Назив пројекта: Анимирај се!

Број уговора: 2022-1-РС01-КА210-YОУ-000084647
Тип пројекта: КА210
Координатор: Студио Дом Анимације, Сремски Карловци, Србија
Партнери: Ванима, Хрватска
Дечији културни центар Новог Сада, Нови Сад, Србија
Датум почетка пројекта: 03.10.2022.
Датум краја пројекта 02.10.2024.

Некада је анимација била привилегија малог броја младих који живе у граду у којем постоји школа или студио анимираног филма. Данас је анимација постала доступна свакоме, ко има мобилни телефон, жељу и стрпљење да је примени у свом стваралаштву.  Да би направили свој филм, млади треба да савладају низ занимљивих и креативних вештина, као што су: писање сценарија, израда књиге снимања, израда ликова и позадина, њихово анимирање, снимање звука, монтажа и на крају треба свој рад послати на фестивале анимираног филма. Ако филм уђе у званичну селекцију, треба посетити фестивал и на њему кроз радионице стручњака и примере добрих филмова, усавршавати се у овим вештинама и правити још боље анимиране филмове. Све наведене вештине, потребно је применити у контексту дигиталних технологија. На овај начин, мобилни телефон, постаће алатка за креативан рад, а дигитално окружење младих постаће простор у којем се праве мала уметничка дела.

У оквиру пројекат Анимирај се! желимо да подстакнемо широку примену анимације у дечијем и омладинском стваралаштву. Резултати пројекта биће намењени младима и свима који желе да подстакну младе да примене ову врсту уметности у свом стваралаштву: омладинским радницима, менторима, учитељима, професорима, родитељима.

-За младе биће израђен курс анимације уз помоћ којег ће кроз кратке видео материјале научити све што им је потребно за израду кратког анимираног филма у кућним условима.

-За омладинске раднике биће израђен приручник за примену анимације у омладинском стваралаштву, методика за рад са младима и биће покренута фејсбук група преко које ће током трајања пројекта моћи да добију одговоре од наших стручњака на свако питање везано за ову тему.

Сви материјали су бесплатни.

Анимирај се! И унеси креативност у дигитално окружење. Придружи нам се у изради анимираног филма. Више информација пронађите на сајту пројекта.

Организатор пројекта је Студио ДОМ анимације из Сремских Карловаца у партнерству са  ДКЦНС из Новог Сада и Филмско-креативним студиом “Ванима” из Вараждина, Хрватска

Догађај је финансиран из средстава Европске уније.