Анимација у твом мобилном телефону

Направи свој први анимирани филм и пошаљи на конкурс МултиМост феста!

Током јуна месеца, деца и омладина Новог Сада и Сремских Карловаца имали су прилику да свој мобилни телефон користе као алатку за креативно стваралаштво и да помоћу њега праве анимиране филмове. Овај подухват је инспирисан крилатицом филмског педагога Миленка Карановића “Боље је да се деца играју филма, него филм децом”, а уобличен кроз пројекат нашег студија Анимација у твом телефону.

Пројекат је почео радионицом сјајног др ум. Милоша Томића, који је држао радионице стоп-трик анимације по целоме свету. Радионица је одржана у Културном центру Новог Сада и присуствовали су јој средњошколци и студенти новосадских катедри за анимацију. Било је то узбудљиво истраживање покрета, слике и звука.

Другу радионицу за студенте и средњошколце је одржала Марија Вулић, ауторка анимираног филма “Тркија”, који је прошле године понео титулу најбољег српског анимираног филма, урађеног у техници пикселације, а према српској народној приповетци “Девојка бржа од коња”.

Полазници су упознали фазе снимања филма у техници пикселације, а затим се опробали у њој. Полазницима је представљен Међународни фестивал анимираног филма “Аниматор фест” из Јагодине, чији је Марија покретач.

Радионице намењене основцима су реализовали чланови Студија ДОМ, Злата и Јаков Попов у ОШ “Иван Гундулић” из Новог Сада и “23.октобар” из Сремских Карловаца. Овом приликом деца су се уз помоћ свог мобилног телефона и бесплатне апликације Stop Motion Studio, упустила у магију стоп-трик анимације и оживела своје цртеже.

Након бројних радионица одржаних уживо, Летња школа анимације наставиће се у онлајн формату.

Пријаве за учествовање је потребно послати до 7. јула на мејл animacija@studiodom.org.rs

Пројекат Анимација у твом телефону реализује Студио ДОМ, а подржан је од стране Градске управа за културу Новог Сада.