Прва награда на фестивалу “Покров” у Кијеву

На недавно завршеном фестивалу православног филма “Покров”, који се већ 17. пут одржава у Кијеву (Украјина), филм нашег студија “Престо Светог Саве” освојио је прво место у конкуренцији анимирани филм. Делегација нашег студија имала је част да присуствује овом заиста великом и одлично организованом фестивалу, а награду је примио режисер филма Јаков Попов. Додели награде присуствовала је и представница амбасаде Србије у Украјини Светлана Кошутић.

Фестивал се одржава са благословом кијевског Митрополита Онуфрија, а директор фестивала је протојереј Александар Акулов. Фестивал је, може се слободно рећи, током протеклих 17 година узрастао у један од највећих фестивала православног филма у свету, иако је значење појма “православни филм”, као што и организатори фестивала често наглашавају, тешко одредити. Ипак, слажу се да је сваки филм, било докуметарни, играни или анимирани, уколико носи светле поруке човекољубља, милосрђа, доброте, вере – филм који упућује на вредности Православља. Зато и није чудо што готово да нема руског или украјинског филма новије продукције а да није узео учешће на “Покрову”, било у конкурсном програму, као један од такмичарских радова, било као филм који отвара фестивал, обично премијерно приказан у Украјини. Вреди споменути филмове “Поп”, “Адмирал”, “Диригент”, “Орда”, “Достојевски”, “Острво”, “12”, а од анимираних “Необично путовање Серафиме” и “Прича о Петру и Февронији”. Такође, обично би на фестивалу гостовали и глумци који се појављују у филму или режисер филма, тако да смо до сада на “Покрову” могли видети Фјодора Бондарчука, Сергеја Маковецког, Ксенију Рапопорт, Павела Лунгина, Владимира Хотиненка…

Програм фестивала је веома засићен – поред одлично посећених пројекција конкурсних филмова, ту су и екскурзије по Кијеву за госте фестивала, радионице које одржавају глумци и режисери, округли столови са темама важним за развој филмова који промовишу светле вредности. Ово последње заправо и јесте циљ овог знаменитог фестивала. За наш студио велика је част учествовати на њему, а награду сматрамо као велики подстицај за даљи рад.

Предлажемо вашој пажњи неколико прилога о фестивалу:

Свечано отварање овогодишњег “Покрова”

Свечано затварање овогодишњег “Покрова”

Поводом 10 година фестивала