Трећи филмски Мулти-мост, Сремски Карловци, 15-18. септембар 2019.

У организацији студија ДОМ анимације реализован је још један Мулти-мост у Сремским Карловцима. То је 3. по реду Мулти-мост, који је у почетку осмишљен као пројекат који ће повезивати децу и младе две братске земље Србије и Русије, међутим атрактивност пројекта и његова иновативност допринели су да се у исти почну укључивати и студији из других земаља, а затим и да буде награђен од стране Фондације Темпус Европском језичком ознаком као пример иновативне иницијативе у области учења страних језика.

Основна идеја целог пројекта је успостављање веза између деце и омладине упознавање културе других народа и представљање своје културе на креативан, стваралачки начин. У пројекту је ове године укупно учествовало 19 студија за дечију и омладинску анимацију из Србије, Русије, Украјине и Италије, међу којима је и студио ДОМ из Сремских Карловаца.

Реализација овог пројекта на нивоу Сремских Карловаца допринела је популаризацији дечијег и омладинског филмског стваралаштва у нашем граду.

У пројекту су учествовали ученици све три карловачке школе уз присуство гостију из Јарославља, Томска, Новосибирска (Русија), Кијева (Украјина), Минска (Белорусија).

Ученици ОШ “23.октобар” и Карловачке гимназије су имали прилику да учествују на радионицама које су реализовали представници студија “Комната 16” из Кијева и “Детектив” из Јарославља, као и да погледају филмове са фестивала руског филма за децу“Бајке детињства” који се паралелно са овим догађајем одвијао у Београду, као и са међународног омладинског фестивала “Свет миру”(Русија). Филмови са ових фестивала су приказани и ученицима богословије “Св. Арсеније Сремац”.

Централни догађај била је презентација пројекта 17. септембра у свечаној сали ОШ. Презентацији су присуствовали и Марија Лендова из Новосибирска која је заједно са Златом Попов покретач “Мулт-моста”, као и заменица министра културе Новосибирске области Ирина Кузаева, пошто ово министарство подржава пројекат “Мулти-мост” од самог почетка.

Презентацији је присуствовала и Нада Остојић Агбаба, начелница одељења за друштвене односе при општини Сремски Карловци, која такође подржава пројекат, затим прослављени режисер анимираних филмова Јелена Турова из Минска (Белорусија).

Овом приликом Наталија Минакова, представница фестивала “Бронзани витез”, уручила је “Бронзаног витеза” Попов Јакову, члану нашег студија и ученику Карловачке гимназије за филм “Деца Сави”. Филм је проглашен за најбољи у конкуренцијиод стране стручног жирија којим је председавао Николај Бурљајев. Међутим, како Јаков није могао посетити Томск, а поред прве награде на њиховом фестивалу освојио је и две друге у различитим категоријама, Наталија је допутовала из далеког Сибира како би награду уручила лично.

Додељена је и специјална Диплома за филм ” Ми живимо у Сремским Карловцима” ученицима ОШ ” 23. октобар” и њиховом ментору Татјани Крстић, значајном сараднику на пројекту.

Након презентације уследио је свечани ручак којим је наш студио желео да почасти све учеснике манифестације за ово значајно достигнуће нашег члана.

Последњег дана одржавања пројекта,18.9.у основној школи, одржана је трибина “Мулти-медијално стваралаштво деце и младих”.Предавачи су били Олег Свободин, Наталија Минакова, Татјана Крстић и Злата Попов, а присутни учитељи и наставници могли су да сазнају колико је мулти-медијално стваралаштво присутно у руским школама, на који начин се реализује и на које фестивале могу слати своје радове.

Пројекат “Мулти-мост” награђен је Европском језичком ознаком као пример иновативне иницијативе у области учења страних језика. Ову награду додељује фондација Темпус у оквиру програма Еразмус+ Европске уније у сарадњи са Министарством просвете, науке и технолошког развоја, Заводом за унапређење образовања и васпитања, Француским институтом, Гете институтом, Италијанским институтом за културу и Институтом Сервантес.