Престо Светог Саве

Част нам је да представимо нови филм настао као плод сарадње нашег студија ДОМ анимације и Српске православне црквене општина Љубљана, а уз финансијску подршку Министарства спољних послова – управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону.

Део филма снимљен je на радионицама одржаним у просторијама при храму Св. Ћирила и Методија у Љубљани. На овим радионицама деца су се прво подсетила житија и значајa овог великог светитеља, затим су имала задатак да се присете великих Срба из наше историје који су ходили путем Светог Саве, као и да осмисле своја будућа дела којима ће показати да су и они сами наследници Светога Саве.

Деца су своје идеје цртала на папир, затим их моделовала од пластелина, па проанимирала. На крају, на радионици звука, су снимљени дечији гласови којима је цео филм озвучен. Снимљени материјал монтиран је као део филма „Престо Светог Саве“, док је други већи део филма снимљен у студијским условима у Сремским Карловцима. 

Филм говори о животу и значају овог великог светитеља. Својим садржајем ослања се на житије Светог Саве од Св. Владике Николаја, а својим ликовним изразом, на традицију православне иконе. Изглед главних јунака инспирисан је фрескама из средњевековних манастира, задужбина светих Немањића. Са друге стране, режисер филма је четрнаестогодишњи дечак, Јаков Попов, те је ова важна и озбиљна садржина пренета и испричана лаким језиком, деци разумљивим и пријемчивим уз симпатичне гегове који филму дају ноту духовитости неопходну да би малишанима филм био занимљив.

У филму је кориштена музика са албума ”Српске комитске песме” Милана-Миће Петровића, великог прегаоца у очувању наше традиоционалне музике из периода Балканских ратова. Топло благодаримо аутору на дозволи да користимо музику.