2020.

МултиМост фест

Међународни фестивал дечије и омладинске анимације је израстао из Међународног пројекта Мултимост, покренутог 2016.г.

Главни циљеви фестивала су популаризација дечијег и омладинског анимираног филма, као савременог вида дечијег и омладинског стваралаштва који доприноси развијању креативног мишљења применом нових технологија. Успостављање међународне сарадње између деце и омладине на бази овог стваралаштва. Подстицање младих на учење страних језика, упознавање других традиција и култура и представљање своје традиције на афирмативан начин.

Важан сегмент фестивала је упознавање деце и омладине са ауторским анимираним филмоми и популаризација истог.

Више о фестивалу можете прочитати на сајту МултиМост феста.

2019.

Anima SWAir

Реализација пројекта “Anima SWAir” трајала је од почетка новембра 2019. до 10. јула 2020.

Пројекат представља успешну сарадњу између нашег студија и образовних установа у нашем граду.

У новембру месецу, 520 деце и младих, ученика ОШ “23. октобар”, богословије “Св. Арсеније Сремац” и Карловачке гимназије, је одслушало предавање на тему енергетске ефикасности, које је реализовао стручни тим из Дечијег културног центра НС, глумица Северина Простран Милетић и архитекта Весна Јаковљевић.

Стечено збање су на радионицама утврдили и проширили размишљањима о улози сваког појединца у очувању животне средине и истраживањима на тему еколошких проблема у Сремским Карловцима.

На радионицама је учестовало 120 одабране деце и младих, међу којима су били представници сваког одељења ОШ ”23. октобар”, као и представници богословије и гимназије. У пројекат су била укључена деца из друштвено осетљивих група.

Радионице су реализоване у просторијама ОШ ”23. октобар” у оквиру Едукативног клуба. Аутор пројекта је учитељица Татјана Крстић, а координатор за Основну школу је директорка Весна Чолић.

Пројекат је подржало Министарство просвете и Општинска управа Сремских Карловаца.

Под руководством студија ДОМ, а уз учешће ученика три школе са територије општине Сремских Карловаца, снимљен је анимирани филм под називом “Овде треба направити мало реда”.

Филм је преведен на планираних 7 језика. Превели су га ученици Карловачке гимназије, под руководством ментора, својих професора језика на часовима превођења. Превод на руски су урадили ученици основне школе, са професором Данијелом Метикошем.

Због ситуације пандемије и препоручених мера опреза Владе РС, није организована премијера филма у личном присуству учесника, него је филм представљен и приказан премијерно у јутарњем програму Новосадске телевизије.

Након премијере приказан је и на телевизији “Храм”, затим је подељен учесницима преко друштвених мрежа.

Сви учесници у пројекту су добили дипломе Ефикасног јунака и еколошке ранчеве од природних материјала са ликовима јунака, називом филма и логотипом учесника и спонзора.

2018.

Престо Светог Саве

„Престо Светог Саве“ је анимирани филм настао је у оквиру пројекта ”Свети Сава и деца Словеније”. Део филма сниман је на радионицама, одржаним у новембру 2018. године, у парохијском дому при храму Свете браће Кирила и Методија у Љубљани. Већи део филма сниман је у нашем студију у Сремским Карловцима, а као режисер и главни аниматор појављује се Јаков Попов.

Радионице у Љубљани су водили чланови нашег студија, а организатори радионица су Црквена општина љубљанска и Културно-просветни центар „Свети Кирило и Методије“ уз финансијску подршку Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова Републике Србије.

2017.

У почетку беше Слово

Анимирани филм „У почетку беше Слово“ сниман је на мултимедијалним радионицама, одржаним од 10. до 12. новембра 2017. године, у парохијском дому при храму Свете браће Кирила и Методија у Љубљани.

Филм даје одговоре и поуке на веома важна питања о значају речи и о различитим значењима једне речи, као и о важности словенског писма.

Радионице су водили чланови нашег студија, а организатори радионица су Црквена општина љубљанска и Културно-просветни центар „Свети Кирило и Методије“ уз финансијску подршку Управе за сарадњу с црквама и верским заједницама Министарства правде Републике Србије, Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова Републике Србије и предузећа КПЛ д.о.о. Љубљана.

Нови Сад дечија престоница културе

Нови Сад дечија престоница културе

У Дечијем културном центру Новог Сада реализован је интересантан пројекат под називом ”Нови Сад дечија престоница културе”. Програм се састојао од посета институцијама културе и радионица анимације. Деца су посетила Градску библиотеку, Музеј Војводине, Галерију Матице српске и спомен-збирку Павла Бељанског, а љубазни домаћини упознали су их са историјом и радом институције, као и са експонатима. Своје утиске деца су потом претакала у анимирани филм на радионицама у Дечијем културном центру, под руководством нашег студија. Као резултат добили смо филм ”Нови Сад дечија престоница културе”.

Пројекат је подржан од стране Градске управе за културу.

2016.

Азбукољуби

Филм ”Азбукољуби” је настао на радионицама које је организовала Црквена општина љубљанска и Културно-просветни центар „Свети Кирило и Методије“ у Љубљани.

Ово је аутентичан поглед на Љубљану из угла детета и ову аутентичност су препознали и чланови жирија на међународним филмским фестивалима, те је филм награђен дипломом 2. степена на Међународном омладинском филмском фестивалу „Светлост свету” у Јарослављу (Русија) и трећом наградом на међународном филмском фестивалу „Покров” у Кијеву (Украјина).

Мулти-мост

Mult-most

У пројекту Мулт-мост 2017. студио Дом је учествовао са филмом ”Маша и медвед”.

Пројекат Мулти-мост је покренут 2016. године на фестивалу „Бајке детињства“ који је реализовало удружење „Витсаида“ (Русија) у Новом Саду. Тада је договорено да креативни студији за децу из Русије одрже серијал мултимедијалних радионица на којима ће деца стварати на тему српских народних бајки, а студији из Србије ће одржати низ мултимедијалних радионица на тему руских бајки.

Опширније на посебној страници о Мулти-мосту.

2015.

Свети заступници земље Руске

Тoком 2015. године наш студио је укључен у сверуски пројекат ”Свети заступници земље Руске”. Сваке године објављује се ликовно-литерарни конкурс по школама широм Русије, а за тему се узима живот неке од великих личности из руске историје – светог Сергија Радоњешког, свете Матроне, светог Јосифа Волоцког… Круна конкурса је књига са одабраним дечијим радовима, као и свечана прослава са доделом награда током јуна. Наш студио задужен је за прављење филмова на основу дечијих радова. До сада смо направили филмове о светом Јосифу Волоцком, Сави Сторожевском, светој Матрони Московској, светој кнегињи Јелисавети и светом Димитрију Донском.

2013.

Време је за анимацију

Време је за анимацију

Крајем 2013. године Културни центaр Новог Сада реализовао је пројекат ”Време је за анимацију”, у оквиру којег су одржани бројни јавни часови анимације, проjекције дечијих анимираних филмова, семинар за педагоге и обележен је међународни дан анимације. У пројекат су били укључени ученици основних школа, млади којима је потребна посебна помоћ и подршка и штићеници Центра за социјални рад. У првом делу пројекта радионицама су руководили чланови студија Чајка-Стајка и као резултат настао је филм ”Ми живимо у Новом Саду”. Потом је одржан семинар за педагоге. У наставку су одржаване радионице под руководством нашег студија. ”Легенда о божићном дрвету”, филм који је на њима настао, већ следеће године добио је прво место на фестивалу ”Свет миру” у Јарослављу.

Mi_zivimo_u_novom_sadu_
Mi_zivimo_u_novom_sadu
Mi_zivimo_u_novom_sadu
Mi_zivimo_u_novom_sadu