2018.

Престо Светог Саве

„Престо Светог Саве“ је анимирани филм настао је у оквиру пројекта ”Свети Сава и деца Словеније”. Део филма сниман је на радионицама, одржаним у новембру 2018. године, у парохијском дому при храму Свете браће Кирила и Методија у Љубљани. Већи део филма сниман је у нашем студију у Сремским Карловцима, а као режисер и главни аниматор појављује се Јаков Попов.

Радионице у Љубљани су водили чланови нашег студија, а организатори радионица су Црквена општина љубљанска и Културно-просветни центар „Свети Кирило и Методије“ уз финансијску подршку Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова Републике Србије.

2017.

У почетку беше Слово

Анимирани филм „У почетку беше Слово“ сниман је на мултимедијалним радионицама, одржаним од 10. до 12. новембра 2017. године, у парохијском дому при храму Свете браће Кирила и Методија у Љубљани.

Филм даје одговоре и поуке на веома важна питања о значају речи и о различитим значењима једне речи, као и о важности словенског писма.

Радионице су водили чланови нашег студија, а организатори радионица су Црквена општина љубљанска и Културно-просветни центар „Свети Кирило и Методије“ уз финансијску подршку Управе за сарадњу с црквама и верским заједницама Министарства правде Републике Србије, Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова Републике Србије и предузећа КПЛ д.о.о. Љубљана.

Нови Сад дечија престоница културе

Нови Сад дечија престоница културе

У Дечијем културном центру Новог Сада реализован је интересантан пројекат под називом ”Нови Сад дечија престоница културе”. Програм се састојао од посета институцијама културе и радионица анимације. Деца су посетила Градску библиотеку, Музеј Војводине, Галерију Матице српске и спомен-збирку Павла Бељанског, а љубазни домаћини упознали су их са историјом и радом институције, као и са експонатима. Своје утиске деца су потом претакала у анимирани филм на радионицама у Дечијем културном центру, под руководством нашег студија. Као резултат добили смо филм ”Нови Сад дечија престоница културе”.

Пројекат је подржан од стране Градске управе за културу.

2016.

Азбукољуби

Филм ”Азбукољуби” је настао на радионицама које је организовала Црквена општина љубљанска и Културно-просветни центар „Свети Кирило и Методије“ у Љубљани.

Ово је аутентичан поглед на Љубљану из угла детета и ову аутентичност су препознали и чланови жирија на међународним филмским фестивалима, те је филм награђен дипломом 2. степена на Међународном омладинском филмском фестивалу „Светлост свету” у Јарослављу (Русија) и трећом наградом на међународном филмском фестивалу „Покров” у Кијеву (Украјина).

Мулти-мост

Mult-most

У пројекту Мулт-мост 2017. студио Дом је учествовао са филмом ”Маша и медвед”.

Пројекат Мулти-мост је покренут 2016. године на фестивалу „Бајке детињства“ који је реализовало удружење „Витсаида“ (Русија) у Новом Саду. Тада је договорено да креативни студији за децу из Русије одрже серијал мултимедијалних радионица на којима ће деца стварати на тему српских народних бајки, а студији из Србије ће одржати низ мултимедијалних радионица на тему руских бајки. Материјал са радионица студији ће уобличити и у виду филма и изложбе дечијих радова презентовати јавности. Ово ће допринети упознавању деце са културом и традицијом братске земље Русије, односно Србије, што ће међу децом у Србији допринети подизању мотивације за изучавање руског језика. Ове мулти-медијалне радионице су и саме по себи одличан начин за учење језика јер док моделую фигуре од пластелина деца са лакоћом памте нове речи на руском.

Снимљени филмови ће бити преведени на оба језика и озвучиће их деца Србије и Русије.

У пројекат су се укључила четири студија из Русије, који су обрадили шест српских бајки и два студија из Србије, обрадивши три руске народне бајке. Изложба радова и презентација пројекта је одржана у Нововобирску у Русији 23. јуна, у Врању 15. септембра, у оквиру фестивала „Златни пуж“ 20. септембра, у Сремским Карловцима 22. септембра, у Београду у оквиру фестивала „Бајке детињства“ 2017. На изложби радова презентацији пројекта у Русији радови деце из Србије су учествовали у виду фотографија и филма. На исти начин су презентовани и радови деце из Русије нашој деци, с тим да су на изложбама и презентацијама у Београду и Сремским Карловцима присуствовала два ментора који у радили са децом из Русије, доневши нашим малишанима поздраве другара издалека.

Током трајања радионица отворена је група на фејсбуку преко које су ментори који учествују у пројекту из Србије и Русије могли да се договарају и преносе једни другима искуства. Заинтересованост деце и успешност реализованог пројекта 2017. подстакла нас је да пројекат наставимо и у 2018. години. За тему овогодишњих радионица одабрали смо руске, односно српске дечије песме за које већ постоји музички аранжман.

Учење језика кроз филм

Након представљања пројекта “Мулти-мост”, ученици Карловачке гимназије су и сами изразили жељу да учествују у пројекту. Ментор у нашем студију Злата Попов, а професор руског језика у Карловачкој гимназији је са својим ученицима 1-4 разреда снимила филм “На часу руског језика”. Филм је снимљен на тему руских народних бајки, техником пиксилације, озвучили су га сами ученици на руском језику, иако им је ово прва година учења језика.

2015.

Свети заступници земље Руске

Тoком 2015. године наш студио је укључен у сверуски пројекат ”Свети заступници земље Руске”. Сваке године објављује се ликовно-литерарни конкурс по школама широм Русије, а за тему се узима живот неке од великих личности из руске историје – светог Сергија Радоњешког, свете Матроне, светог Јосифа Волоцког… Круна конкурса је књига са одабраним дечијим радовима, као и свечана прослава са доделом награда током јуна. Наш студио задужен је за прављење филмова на основу дечијих радова. До сада смо направили филмове о светом Јосифу Волоцком, Сави Сторожевском, светој Матрони Московској, светој кнегињи Јелисавети и светом Димитрију Донском.

2013.

Време је за анимацију

Време је за анимацију

Крајем 2013. године Културни центaр Новог Сада реализовао је пројекат ”Време је за анимацију”, у оквиру којег су одржани бројни јавни часови анимације, проjекције дечијих анимираних филмова, семинар за педагоге и обележен је међународни дан анимације. У пројекат су били укључени ученици основних школа, млади којима је потребна посебна помоћ и подршка и штићеници Центра за социјални рад. У првом делу пројекта радионицама су руководили чланови студија Чајка-Стајка и као резултат настао је филм ”Ми живимо у Новом Саду”. Потом је одржан семинар за педагоге. У наставку су одржаване радионице под руководством нашег студија. ”Легенда о божићном дрвету”, филм који је на њима настао, већ следеће године добио је прво место на фестивалу ”Свет миру” у Јарослављу.

Mi_zivimo_u_novom_sadu_
Mi_zivimo_u_novom_sadu
Mi_zivimo_u_novom_sadu
Mi_zivimo_u_novom_sadu